Beveren bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

  • 13 december 2016

Beveren mag zich tot ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen 2016’ kronen. Het werd een nek aan nek race met Aalst, Beersel en Genk, maar uiteindelijk koos de jury Beveren als opvolger van Knokke-Heist die de titel in 2015 wegkaapte. De Waaslanders krijgen de titel voor hun bijenvriendelijk groenbeheer en de goede communicatie daarover met de burger. Wilde bijen en honingbijen zijn cruciaal als bestuivers zowel in natuurgebieden als in land- en tuinbouwteelten. Bijen zijn de laatste jaren in nood. Toch kan elke gemeente met eenvoudige middelen de leefomstandigheden van de bij verbeteren.

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) nam voor de tweede keer het initiatief om deze wedstrijd te organiseren voor steden en gemeenten. De Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) voerde in opdracht van het departement LNE, de zoektocht  naar de bijenvriendelijkste gemeente uit.

Dit jaar namen 31 gemeenten (21 in 2015) deel en die kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury. Bij de beoordeling werd rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (het aanplanten van extra  bomen, struiken en kruiden voor bijen) en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht.

Nieuw dit jaar is dat er meerdere gemeenten beloond werden door het invoeren van het systeem van 1, 2 of 3 bijen (sterren), afhankelijk van hun vorderingen en resultaten. Zo verdienden maar liefst 13 gemeenten 1 bij, vier kregen 2 bijen en nog eens vier behaalden meteen 3 bijen. Uit die laatste selecte groep werd uiteindelijk Beveren als ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen 2016’ verkozen.

De laureaten mochten vandaag in Turnhout hun label in ontvangst nemen. Winnaar Beveren kreeg naast de eer ook een cheque van € 200 voor de aankoop van bijenvriendelijke planten.  Aalst, Beersel en Genk, elk met drie bijen, ontvingen een cheque ter waarde van € 150.

Proficiat ook aan de steden Roeselare, Torhout, Hasselt en Turnhout die dit jaar reeds 2 bijen verdienden.

De gemeenten die 1 bij verdienden zijn Hoogstraten, Kortrijk, Laakdal, Vilvoorde, Beringen, Hooglede, Boom, Vosselaar, Aartselaar, Laarne, Sint-Niklaas, Berchem (Antwerpen) en Wilrijk.

We hopen dat andere gemeenten de goede praktijkvoorbeelden overnemen. Daarom zetten we de wedstrijd ook in 2017 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2017 inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’.

Persinfo